Olympiakomitean puheenjohtajaksi Jan Vapaavuori

Olympiakomitean syyskokous järjestettiin 21.11.2020, ja merkittävin päätös asialistalla oli uuden puheenjohtajan valinta. Olympiakomitea on Suomen merkittävin järjestö Suomen urheilun ja liikunnan kentässä (muutenkin kuin olympialajeissa), ja puheenjohtaksi pyrkikin useita tuttuja nimiä sekä politiikan että urheilun saralta.

Ehdokkaina tehtävään olivat Ilkka Kanerva (ehdottajana Suomen Urheiluliitto), Sari Multala (Suomen Purjehdus ja Veneily, Susanna Rahkamo (Suomen Paralympiakomitea/Suomen Taitoluisteluliitto), sekä Jan Vapaavuori (Koripalloliitto, Lentopalloliitto, Palloliitto, Salibandyliitto, Tennisliitto).

Aiemmin ehdokkaaksi lähtemistä suunnitteli myös Mika Anttonen Jääkiekkoliiton tukemana. Hän kuitenkin monen pettymykseksi vetäytyi kisasta. Kannatus ei ollut niin laajaa kuin hän oli uskonut, ja lisäksi peli alkoi mennä hänen omien sanojensa mukaan liian poliittiseksi. Kiistatta on selvää että ehdokkailla on poliittista taustaa ja politiikka ja urheilu kytkeytyvät Suomessa monin tavoin toisiinsa. Jotkut varsinkin pienemmät lajiliitot pelkäävät tässä jäävät urheilulliset asiat toissijaisiksi.

Viisi pienehköä lajiliittoa, mukana myös Ultimatea Suomessa edustava Liitokiekkoliitto eivät ilmoittaneet suosikkiaan ennakkoon, vaan asettivat ehdokkaille kysymyslistan valinnan perusteeksi. Lopulta voittajaksi selvisi Helsingin pormestari, Jan Vapaavuori. Hän voitti jäsenäänestyksessä toisella kierroksella Susanna Rahkamon äänin 74-54. Hallitus kokonaisuudessaankin uudistui merkittävästi.

Olympiakomitealla on iso rooli rahojen jakajana. Urheilun rahoitus onkin puhuttanut viime aikoina paljon, etenkin johtuen kytköksestä veikkausvoittovaroihin. Useat urheilupomot ovat toivoneet tämän yhteyden purkamista vastuullisuusnäkökulmien vuoksi. Keväällä nähtiin että pelikoneiden sulkeminen merkitsi toisaalta tuottojen radikaalia vähenemistä, toisaalta peliongelmien ainakin hetkellistä helpottamista monien kohdalla.

On kuitenkin selvää että marginaalisemmat urheilulajit eivät pysty keräämään toimintaansa tarvittavia varoja pelkästään lipputuloista yksittäisiltä sponsoreilta. Valittu puheenjohtaja Vapaavuori on tukenut Veikkauksen monopoliaseman säilyttämistä, ja se on tavoitteena myös hallitusohjelmassa ja ensi vuonna käynnistyvässä rahapelilainsäädännön uudistuksessa.

Haasteita on joka tapauksessa uudelle puheenjohtajakaudelle luvassa.

Olympiakomitean puheenjohtajaksi Jan Vapaavuori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun