Ultimate uusi Olympialaji? Ei ihan vielä…

olympialaiset

Maailman liitokiekkourheilun kattojärjestö World Flying Disc Federation on ollut Olympiakomitean jäsen jo vuodesta 2015 saakka. Tavoitteena on tietenkin ollut paitsi saada lajeille näkyvyyttä, myös nousta virallisten olympialajien joukkoon.

KOK on tunnustanut kolme liittokiekkolajia potentiaalisiksi olympialajeiksi: ultimate, frisbeegolf sekä freestyle.

Liitokiekolla harrastettavista urheilulajeista ultimate on maailmanlaajuisesti selvästi suurin. Se täyttää ehdon jonka mukaan lajia on harrastettava kaikissa maanosissa.

WFDF toivoi etenkin mixed eli sekajoukkueilla pelattavaa ultimatea kisoihin. Se sopisi erinomaisesti Olympialaisiin, koska mies- ja naisurheilun tasa-arvoon on liikkeessä panostettu voimakkaasti. Ultimaten muodoista juuri mixed on ollut myös yleisön suosikki World Games urheilutapahtumissa.

Vielä 2024 ultimatea ei kuitenkaan nähdä Pariisissa. Kisojen urheilujohtaja Jean-Philippe Gautien ilmoitti lopullisesta päätöksestä keväällä 2019. Kisoihin pääsy oli lähempänä kuin vuonna 2020 jolloin ultimate ei vielä ollut edes lyhytlistalla.

Uudet lajit kesäolympialaisissa 2020-24

kiipeily

Ultimate ei siis onnistunut vielä nousemaan Olympialaisiin, mutta monen muun lajin urheilijoilla ja faneilla on aihetta juhlaan. Vuoden 2020 Tokion Olympialaisissa kisadebyytin tekevät seuraavat uudet lajit:

  • Karate, Kata ja Kumite, kaiken kaikkiaan 8 kilpailua. Kumitessa eli kamppailussa on sekä miehille että naisille kolme painoluokkaa.
  • Surffaus, kilpaillaan meressä Shidashitan rannalla. Aikatauluun on varattu 16 päivää riittävien aaltojen odottelua. Seuraavien 2024 kisojen osalta on jo esitetty huolta siitä löytyykö Ranskasta sopivia olosuhteita.
  • Kiipeily, kaksi kilpailua, miehet ja naiset. Kilpailut ovat kolmiosaiset ja niihin kuuluu nopeuskilpailu ja köysikilpailu seinällä sekä boulderointi.
  • Skeittaus, kaksi lajia: katu- ja puistorullalautailu. Miehet ja naiset kilpailevat erikseen.

Myös jo ennen mukana oleviin lajeihin tulee uusia kilpailuja kuten 3 vs. 3 koripallo, freestyle BMX, sekä pyöräilyn pariajo eli Madison. Baseball ja softball tekevät paluun tauon jälkeen.

Viimeisimpänä uutena lajina 2024 Pariisiin hyväksyttiin Breakdance. Uudet lajit on selvästi tehty houkuttelemaan nuorempaa yleisöä. Moni niistä on aiemmin nähty esimerkiksi X-Gamesin tyylisissä kisoissa.

Olympialaisten markkinoinnissa usein korostetaan kansojen veljeyttä ja antiikin ajoista kumpuavia urheilun ihanteita. Tätäkin se varmasti on, mutta kyseessä on myös suuret rahat.

Olympialaisten tuoma näkyvyys tietenkin myös kasvattaa rahavirtoja. Olympiaurheilijoiden ja joukkueiden mahdollisuudet saada rahakkaita sponsorisopimuksia paranevat.

Esimerkiksi vedonlyönti- ja rahapeliyhtiöt tekevät isoja sopimuksia myös ns. uusien urheilulajien piirissä kun niiden globaalit yleisömäärät kasvavat. (Jos haluat perehtyä Olympialaisten vedonlyöntiin ja rahapeleihin, löydät suomenkielisiä pelipaikkoja tältä sivustolta.)

Rahasummia voidaan mitata monella tapaa, mutta organisaation oman ilmoituksen mukaan IOC jakaa joka päivä noin 3,4 miljoonaa dollaria urheilijoille ja lajiliitoille.

Tähtäin Los Angelesiin 2028

Ultimate on erittäin suosittu laji syntymämaassaan Yhdysvalloissa. Ehkä mahdollisuudet päästä ”kotikisoihin” ovatkin vielä edellisiä yrityksiä paremmat.

Moni urheilulaji on odottanut mukaanpääsyä pitkään, joten ultimaten parissa toimivienkaan ei kannata masentua. Toki monelle lajin huipulla juuri nyt olevalle neljä vuotta on taas pitkä aika odottaa.

Parhaiten lajin mahdollisuuksia kuitenkin voi parantaa kasvattamalla harrastus- ja seuratoimintaa globaalisti, myös täällä Suomessa.

Ultimate uusi Olympialaji? Ei ihan vielä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun