Liitokiekkourheilu

Ihmiset ovat heitelleet erilaisia kiekon muotoisia esineitä ikimuistoisista ajoista saakka, mutta varsinaiset liitokiekkourheilut nousivat suosituiksi Yhdysvalloissa 60-luvulta alkaen.

Puhekielessä käytetään myös kaikille tuttua frisbee-sanaa, mutta teknisesti Frisbee on rekisteröity tavaramerkki. Sen vuoksi virallisissa, kansainvälisissä yhteyksissä suositaan yleensä termiä liitokiekko, englanniksi flying disc tai yksinkertaisesti disc.

Ultimate

Ultimate on varmasti maailmanlaajuisesti vakiintunein ja standardoiduin liitokiekolla pelattavista urheilulajeista. Kansainvälinen Olympiakomitea tunnusti vuonna 2015 WFDF:n eli World Flying Disc Federationin lajin viralliseksi edustajaksi. Tämä tarkoittaa että ultimate voi tulevaisuudessa olla olympialaji.

Jo nykyään ultimatea pelataan kansallisten liigojen lisäksi muun muassa EM ja MM tasolla. Yhdysvalloissa on jopa ammattilaisliigoja.

Ultimatesta on lukemattomia variaatioita. Erityisesti pelimuodon valintaan vaikuttaa pelaajien määrä ja se millainen kenttä on käytettävissä.

Frisbeegolf

Frisbeegolf on Suomalaisten suosikki. Ratoja on lähes jokaisessa kunnassa ja harrastajamääriltään tämä kuuluu jo isojen lajien joukkoon. Vapaamuotoisen ja rennon harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa ilman erillistä jäsenyyttä tai pääsymaksuja. Kiekko vain mukaan ja radalle!

Koirafrisbee

Liitokiekkoilevalle koiranomistajalle koirafrisbee on hauska ja liikunnallinen harrastus. Se sopii lähes mille tahansa terveelle koiralle. Lajissa voidaan kilpailla nopeudessa, etäisyydessä, temppuilussa tai heitellä muuten vaan omaksi ja koiran iloksi.

Guts

Guts on joukkuelaji jossa toinen joukkue muodostaa paikoillaan olevan rivin, ja vastapuolen heittäjä viskaa liitokiekon sitä kohti. Rivissä olevat pelaajat yrittävät saada kiekon kädellä kiinni.

Laji on suosittu muun muassa Japanissa.

Muita lajeja

Liitokiekko on yksinkertainen peliväline, mutta sen ympärille on kehitelty runsaasti urheilumuotoja. Usein lähtökohtana on vapaamuotoinen heittely johon pelaajat sitten keksivät lisämielenkiintoa.

Esimerkiksi KanJam oli alunperin nimeltään roskapönttöfrisbee, ja sai alkunsa kun neljä kaverusta heitteli kiekkoja roskapönttöä kohti. Nykyään lajissa pelataan jopa kansainvälisiä turnauksia.

Liitokiekkourheilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun