Harvinaisemmat liitokiekkolajit kasvattavat suosiotaan – testaa freestyle, Guts ja DDC

Ultimate Frisbee on joukkuepeli, jota pelataan kiekolla (frisbeellä) ja maalina toimivalla alueella. Pelaajat pyrkivät heittämään kiekon maalialueelle ja toiset pelaajat estämään heidän aikeensa. Muita Ultimate-variaatioita ovat rannalla pelattava Beach Ultimate, koirien kanssa harrastettava koirafrisbee sekä tietenkin meidät suomalaiset villinnyt frisbee-golf. 

Tällä kertaa esittelemme harvinaisempia ultimate-pelejä. Kaikkia ei ole (vielä) saatavilla Suomessa. On olemassa myös muita vähemmän tunnettuja ja paikallisia lajeja, jotka hyödyntävät frisbeetä. Frisbeen monipuolisuus ja helppokäyttöisyys tekevät siitä suositun välineen erilaisiin urheilulajeihin ja harrastuksiin. 

Freestyle-frisbee

Freestyle-frisbee on ainutlaatuinen ja tyylikäs frisbeelaji, joka yhdistää akrobatiaa, tanssia ja luovuutta. Lajin tavoitteena on heittää ja temppuilla frisbeellä erilaisia näyttäviä liikkeitä ja yhdistelmiä. Freestyle-frisbeessä pelaajat käyttävät taitojaan ja koordinaatiotaan luodakseen upeita ilmalentoja, heittoliikkeitä ja hallittuja temppuja.

Lajin hienous piilee siinä, että pelaajilla on täysi vapaus ilmaista itseään ja keksiä omia liikkeitään. He voivat yhdistää erilaisia heittoja, pyörimisiä, voltteja ja muita temppuja saumattomasti tanssilliseksi kokonaisuudeksi. Freestyle-frisbee on yhtä aikaa näyttävää ja teknistä vaatien tarkkaa ajoitusta sekä kehon ja frisbeen hallintaa.

Freestyle-frisbee voi olla sekä yksilölaji että ryhmälaji, ja siinä on erilaisia kilpailumuotoja, kuten vapaamuotoinen freestyle ja parifreestyle. Laji on saanut suosiota ympäri maailman, ja freestyle-frisbeen huippupelaajat esiintyvät näyttävillä näytöksillä ja kilpailevat kansainvälisissä tapahtumissa.

Freestyle-frisbee tarjoaa hauskan ja haastavan tavan harrastaa frisbeetä sekä kehittää taitojaan ilmaisullisessa ympäristössä. Se kannustaa luovuuteen, ryhmätyöskentelyyn ja itseilmaisuun.

Guts

Guts on vauhdikas joukkuepeli, joka käyttää frisbeetä kilpailun välineenä. Pelissä kaksi joukkuetta seisoo vastakkain ja heittää frisbeetä toisiaan kohti. Tavoitteena on ottaa vastustajan heitot kiinni ennen kuin ne osuvat maahan. Laji edistää ketteryyttä, heittotaitoa ja yhteispelin kehittämistä joukkueessa.

Gutsissa tarvitaan nopeita reaktioita, tarkkuutta ja hyvää yhteistyötä joukkueen sisällä. Pelissä voi syntyä jännittäviä tilanteita, kun pelaajat pyrkivät ottamaan kiinni nopeasti lentäviä frisbeitä. Gutsia pelataan usein kovalla intensiteetillä ja se tarjoaa haastetta niin fyysisesti kuin taktisesti. 

Ei siis ihme, että laji on innoittanut myös pelisivustoja. Markkinoilta löytyy ainakin yksi täysin samanniminen nettikasino, joka tarjoaa kolikkopelejä ja urheiluvedonlyöntiä. Vaikka frisbeetä ei vedonlyöntikohteissa olekaan, löytyy listoilta tavallinen golf ja monia muita jännittäviä kiekkolajeja. 

Double Disc Court (DDC)

Double Disc Court (DDC) on frisbeelaji, jossa kaksi pelaajaa tai joukkuetta kilpailee heittämällä kahta frisbeetä vastustajiaan vastaan. Pelaajat seisovat omilla puolillaan kenttää ja yrittävät heittää frisbeet vastustajan alueelle siten, että vastustajat eivät pysty ottamaan niitä kiinni. DDC:ssä tarvitaan nopeaa reagointia, hyvää heittotarkkuutta ja taitoa ottaa vastustajan heitot kiinni.

DDC:n tavoitteena on saada vastustaja tekemään virheitä, kuten pudottamaan frisbeet tai heittämään ne kentän ulkopuolelle. Pelaajat voivat käyttää erilaisia heittotekniikoita, kuten kierteitä, koukkuja ja nopeita suoria heittoja, yrittäessään vaikeuttaa vastustajan tehtävää. 

Laji vaatii hyvää yhteistyötä ja kommunikointia joukkueen sisällä, sillä pelaajien on koordinoitava heittonsa ja puolustuspelinsä. 

Double Disc Court:

  • kehittää heittotekniikkaa ja tarkkuutta
  • parantaa reaktiokykyä ja nopeutta
  • edistää tiimityöskentelytaitoja
  • rarjoaa intensiivistä ja viihdyttävää kilpailua frisbeen parissa.

DDC:ssä korostuu nopeus, tarkkuus ja keskittymiskyky. Pelaajat joutuvat tekemään nopeita päätöksiä ja reagoimaan välittömästi vastustajan heittoihin. Laji tarjoaa jännittäviä tilanteita ja haastaa pelaajien taitoja sekä fyysisesti että henkisesti. Laji on suosittu erityisesti frisbeegolfyhteisössä ja muiden frisbeelajien harrastajien keskuudessa.

Liitokiekko harrastuksena – näin pääset alkuun

Liitokiekkoharrastuksen aloittaminen Suomessa on helppoa ja antoisaa. Ultimaten jälkeen voit siirtyä muihin liitokiekkolajeihin testaamaan taitojasi. 

Tässä on muutamia vinkkejä aloittelijoille:

  1. Hanki liitokiekko: Aloita hankkimalla sopiva liitokiekko. Liitokiekkoja on erilaisia, ja valintaan vaikuttavat esimerkiksi heittotaitosi ja fyysiset ominaisuutesi. Aluksi kannattaa valita aloittelijalle sopiva peruskiekko.
  2. Tutustu sääntöihin: Liitokiekossa on omat sääntönsä ja erilaisia pelimuotoja, kuten frisbeegolf, koirafrisbee ja freestyle-frisbee. Lue säännöt ja opi perusteet kiekon heittämisestä, osumisesta maaliin ja pisteiden laskemisesta.
  3. Etsi lähialueen pelipaikat: Suomessa on laaja valikoima frisbeegolfratoja ja ulkokenttiä, joissa voi harjoitella ja pelata liitokiekkoa. Selvitä lähialueesi pelipaikat ja käy tutustumassa niihin.
  4. Liity seuraan tai harrastajaryhmään: Liitokiekkoa harrastavat ihmiset muodostavat aktiivisen yhteisön. Liity paikalliseen liitokiekkoseuraan tai harrastajaryhmään, jotta saat tukea, opastusta ja mahdollisuuden pelata muiden kanssa.
  5. Osallistu tapahtumiin: Seurat ja järjestöt järjestävät liitokiekkotapahtumia, kuten kilpailuja, harjoituksia ja leirejä. Osallistu näihin tapahtumiin, sillä ne tarjoavat oivallisen tilaisuuden oppia uutta ja tavata samanhenkisiä ihmisiä.
  6. Harjoittele ja kehity: Liitokiekkoharrastus kehittyy harjoittelun myötä. Harjoittele heittoja, tekniikoita ja pelistrategioita. Keskity nauttimaan pelistä ja haastamaan itseäsi kehittymään.

Mikä tahansa liitokiekkoharrastus tarjoaa mahdollisuuden nauttia ulkoilmasta, liikkua ja oppia uutta samalla kun haastat itseäsi. Aloittelijat ovat tervetulleita mukaan liitokiekkoyhteisöön, jossa ystävälliset harrastajat auttavat sinua aloittamaan ja kehittymään lajissa.

Harvinaisemmat liitokiekkolajit kasvattavat suosiotaan – testaa freestyle, Guts ja DDC

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun