Beach Ultimate

beach ultimate

Beach ultimate on nimensä mukaisesti ultimaten rannalla pelattava variaatio. Kenttä on hieman standardikokoa pienempi, 75m x 25m, ja joukkueet yleensä viisihenkisiä. 4 vastaan 4 on myös suosittua.

Etuna on tietysti tapahtumapaikka eli ranta: mikäs sen mukavampaa kuin nauttia hiekasta ja auringosta ultimaten parissa. Pehmeä alusta vähentää myös loukkaantumisriskiä.

Beach ultimate kuuluu maailman liitokiekkourheilun kattojärjestön WFDF:n virallisiin lajeihin. Sen on todettu eroavan sen verran ruoholla pelattavasta että ansaitsee tulla tunnustetuksi omana lajinaan.

Lajiliitto BULA on järjestänyt maailmanmestaruuskilpailuja vuodesta 2004 alkaen. Viimeisimmät pidettiin Ranskan Royanissa vuonna 2017, ja seuraavat on tarkoitus järjestää 2021. Euroopan seuramestaruudesta kamppaillaan tänä vuonna Portimãossa Portugalissa.

Suomessa kausi on sen verran lyhyt että käytännössä kaikki pelaajat harrastavat myös ns. tavallista ultimatea. Aurinkoisemmissa paikoissa on kuitenkin erityisesti beach ultimateen erikoistuneita joukkueita ja pelaajia.

Suomessa järjestettäviä turnauksia

Yyteri Beach Ultimate

YBU on harrasteturnaus jota Turku Terror on järjestänyt Porin Yyterissä jo vuodesta 1999 alkaen. 2019 voiton vei BANZUKE!

Hietsu Beach Ultimate

HBU on Suomen liitokiekkoliiton järjestämä. Vuosittainen kaksipäiväinen tapahtuma on suunnattu etenkin aloitteleville pelaajille ja joukkueille.

Kalajoki Beach Ultimate

KBU:n taustalta puolestaan löytyy oululainen seura Disquitos. Kyseessä on ns. hattuturnaus eli pelaajat osallistuvat yksilöinä ja joukkueet arvotaan.

Beach SM

Beach Ultimaten ensimmäinen Suomen Mestaruus ratkottiin vuonna 2019 Vantaalla SM-viikon yhteydessä. Myyrmäen urheilupuistoon rakennettiin tapahtumaa varten erillinen beach-alue.

Finaali oli katsottavissa myös Yle TV2:ssa. Turnaukseen osallistui viisi mixed eli sekajoukkuetta: EUC, Helsinki Ultimate, Sleepwalkers, ViRHe ja ÄssäMix.

Beach Ultimate

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun