Koirafrisbee – koiraihmisen kiekkolaji

Koirafrisbee tunnetaan kansainvälisesti myös nimellä disc dog. Kilpailuissa koira ja ohjaaja eli heittäjä muodostavat tiimin, ja tavoitteena on mahdollisimman monta koppia tai mahdollisimman pitkä etäisyys.

Lajin parissa toimii useita yhdistyksiä ja kilpailuissa on lukuisia eri formaatteja ja variaatioita.

Perusmuotoinen heitä ja nouda kisa sisältää heittoja eri etäisyyksiltä, yleensä maksimissaan 50 metriä. Esimerkiksi 60 sekunnin aikana tehdään niin monta heittoa kuin ehtii, ja jokainen koppi tuo pisteitä. Lisäpisteitä saa ilmassa napatuista kiekoista (koiralla kaikki neljä tassua irti maasta).

Freestyle on nimensä mukaisesti vapaamuotoinen laji jossa pyritään mahdollisimman näyttävään esitykseen, musiikin säestämänä. Esitys voi sisältää monenlaisia temppuja kuten useita samanaikaisia kiekkoja tai koiran tekemiä voltteja. Arvostelu on subjektiivista kuten vaikkapa taitoluistelussa. Freestyle on myös yleisön suosikki ja näitä näytöksiä järjestetään erilaisissa tapahtumissa.

Etäisyyskilpailussa haetaan pisintä heittoa ja tavoitellaan ennätyksiä. Yleensä lasketaan kolmen heiton keskiarvo. Yhdysvalloissa suurin kilpailu tunnetaan nimellä Quadruped. Maailmanennätys kuuluu kanadalaiselle Davy Whippetille joka nappasi kiekon 402 jalan eli 122,5 metrin etäisyydeltä vuonna 2012.

Harrastaminen

Koirafrisbee on kasvanut isoksi lajiksi ja kisakalenteriin kuuluu useita kansainvälisiä turnauksia. Kuitenkin lajin aloittaminen on erittäin helppoa. Tarvitaan vain soveltuva kiekko ja sopivan pitkä kenttä tai aukea tila.

Tasainen nurmikenttä on ihanteellinen alusta. Talvikuukausina myös pehmeä lumi voi tarjota harrastuspaikan. Hiekkakentän ongelmana on että kun koira poimii kiekkoa maasta, voivat kivet ja hiekka vaurioittaa hampaita.

Kiekon suhteen on tärkeää valita erityisesti koirille tarkoitettu. Kiekon tulee olla kestävä ja joustavaa materiaalia. Kovat ohuet kiekot voivat mennä palasiksi tai haljeta vahingoittaen koiran suuta. Koirakiekkoja löytyy frisbeetarvikkeita myyvistä nettikaupoista myös Suomesta. Frisbeegolfissa käytettävät kiekot eivät sovellu koirille.

Suuri osa koirista ymmärtää vaistonvaraisesti lajin idean, ainakin jos koiran kanssa on ennenkin leikitty noutamista esimerkiksi keppien tai pallojen kanssa. Alkuun on kuitenkin hyvä opetella lyhyiltä etäisyyksiltä niin että kiekko tulee suoraan koiran luo. Myöhemmin koira oppii jahtaamaan sitä juosten ja myös hyppäämään ilmaan.

Muista että nopeita sprinttejä ja loikkia sisältävä laji on koiralle varsin raskas, joten harjoitussessiot on syytä pitää lyhyinä varsinkin alkuun. Lajirajoituksia ei ole vaan se sopii kaiken kokoisille terveille koirille.

Lajista kiinnostuneille järjestetään myös alkeiskursseja. Tietoja koulutuksista löydät Suomen frisbeekoirat ry:n sivuilta tai facebook ryhmästä.

Koirafrisbee – koiraihmisen kiekkolaji

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun